Már 2500 éve része az életünknek ez a kellemes illatú növény. Egyiptomban mumifikálásra és illatosításra használták, a görögök és a rómaiak inkább a tisztító tulajdonságait kedvelték, valamint fürdőolajnak is alkalmazták. Ma a parfümiparban is nagyon keresett, jellegzetes illatanyaga miatt.
Lazító, nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatású. Erős illata elűzi a rovarokat.
A konyhában is használatos, édes ételekhez-italokhoz a virágát, míg húsételekhez a leveleit adják hozzá.
A Földközi-tenger mellékéről származik. Június végétől augusztus végéig virágzik. Legismertebb termőhelye Európában a Dél-franciaországi Provence. A világ levendula termésének egyharmada erről a vidékről származik.
A levendula fővárosa Sault városa, itt is tartanak minden év augusztus 15-én levendula fesztivált.
Sajnos egyre jobban zsugorodnak a levendula mezők, köszönhetően a klímaváltozásnak, valamint egy ritka, kabócaféle rovarnak, amely megtámadta a földeket.
Magyarországon 1920-ban kezdődött a levendula termesztése, amikor Bitter Gyula gyógynövényszakértő földet bérelt a tihanyi apátságtól és szaporítani kezdte a franciaországi levendulát. Olyannyira sikeres volt, hogy az általa termesztett levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint az eredetié. A siker a mai napig kitart – egyre népszerűbb a tihanyi levendula fesztivál is.