Martina Ressmann beszámolója a Tanzániai látogatásáról
A karácsonyi szünet alatt volt lehetőségem ellátogatni Njombe-ba egy teaültetvényre. Mivel én még soha nem csináltam ilyet, nagyon izgatott voltam …és most már tudom miért.
A bécsi Demmers Teahouse megadta nekem a „Luponde Teatermelő” elérhetőségét és voilà, néhány hónappal később egyszer csak egy hatalmas teaföld közepén találtam magam – világos: ez lehet a menyország.
Mialatt az ültetvényeken sétálgattam, folyamatosan ismételgetnem kellett magamnak, hogy ez is Tanzánia. Hűvös volt (14°C fok), reggel sütött a nap, este esett az eső, szuper zöld mezők és a friss levegőben a madarak énekeltek. Njomble a szemeim, a füleim és a tüdőm teljes felszabadulása.
Luponde hagyományos és Bio gazdálkodás is folyik.
Bejártam az összes gyönyörű dombot a csodálatos ültetvényeken keresztül.
Ngelime bemutatott nekem néhány ültetvényen dolgozó munkást, akik megmutattak nekem minden egyes lépést, hogyan növekszik a tea és mi történik vele, míg el nem éri a gyárat.
A teanövényt négy évig csak nevelgetik, mielőtt szüretelnék és visszavágnák. Ezt az első alkalmat hívják First Flushnak – első szüretnek. A betakarítás Njombeban októberben kezdődik és májusban fejeződik be.
A szedő munkások levágják a tealevelket – a vágóval, ami egy alapvetően egy kertészolló, körülötte egy műanyag pohárral.
Amint a kosár megtelt – ekkor nagyjából 20kg súlyú – a gyűjtőponthoz viszik.
Egy kis tető nyújtotta árnyékban összegyűjtik az elmúlt órák tealeveleit, lemérik, majd elszállítják a gyárba.
A frissen szüretelt leveleknek legkésőbb négy órával a szedés után már a gyárban kell lenniük, különben a minőség romlani fog.
…..egy utolsó pillantás a lenyűgöző tájra….