A chai eredendően India nemzeti itala, melyet kezdetben csak fűszerekből készítettek, majd később ehhez jött a (jellemzően) fekete tea. Nincs kizárólagos recept a chai készítéshez, így bátran kísérletezhetünk. Szinte mindig kerül a fekete tea mellé egy kis fahéj, gyömbér, szegfűszeg és kardamóm, de ugyanígy tehetünk bele borsot vagy kurkumát, majd ezt az ízletes keverékhez adjuk a tejet és a cukrot/mézet vagy tetszőleges édesítőszert. Ezt az italt hívják Masala chai-nak.
Ha Indiában jársz, a legjobb, ha utcai árustól -Chaiwalla-tól- veszed a friss, forró, fűszeres főzetet. A klasszikus Masala chai alapja egy jó erős Assam tea, melyhez jön a sajátos fűszerkeverék, néha titkos összetevők, és akár még zöld tea levelek is.
A chai keverék már több, mint 2500 éve ismert az ayurvedikus tanításokban, mint testet-lelket élénkítő főzet.
Próbáld ki te is!