A közelgő indián nyár és a kellemesen meleg őszi napok tökéletes körülményeket biztosítanak a hétvégi grill partikhoz. Éppen ezért ebben a blogcikkünkben egy olyan grill tippet szeretnénk megosztani Veled, amivel még izgalmasabbá teheted a grill ételek ízvilágát. A vendégeid imádni fogják!
A só, a bors és a fokhagyma szokásos fűszereknek számítanak, de próbáltad már a fűszerezéskor a teát?
A steak, a csirke vagy egyéb húsok akkor a legfinomabbak, ha grillezés előtt hosszú ideig hagyjuk őket fűszernövényekből, fűszerekből és olajból álló pácban fürdeni. Ettől a hús lédúsabb, az íze pedig intenzívebb lesz. Ha egy egészen különleges ízárnyalatot akarunk nyújtani, akkor a tea adhatja meg az ételnek azt a bizonyos kis pluszt.
Hústól függően másfajta tea a legmegfelelőbb a kombináláshoz: míg a marhahús és a sertéshús különösen füstös jegyet kap a fekete teával készült páctól, addig a puha csirke a természetesen édes rooibos teával harmonizál a legjobban. A halak és a zöldségek viszont az enyhe zöld teához passzolnak a leginkább.
A húst és a halat azonban nem kell mindig folyadékban pácolni. A füstös aroma eléréséhez jó módszer az úgynevezett száraz dörzsölés. Csak a száraz hozzávalókat keverjük össze, és szórjuk rá a marhahúsra, sertéshúsra vagy a lazacra.
Ehhez egyszerűen mozsárban őröljük finomra a fekete vagy zöld teát, majd keverjük össze sóval, borssal, fűszerekkel, gyógynövényekkel és mindenekelőtt cukorral. A cukor azért fontos, mert a grillen karamellizálódik, és kéreg keletkezik.
Az alábbiakban egy pár teával készült receptötletet mutatunk be a különböző húsokhoz.
Csirke
- 8-10 csirkecomb
- 10 g Bio Rooibos Classic
- 250 ml víz
- 250 ml édes chili szósz
- 1 csésze olívaolaj
- 1-2 hagyma
- 2 tk paprikapor
- 1 tk só
Elkészítés:
Öntsünk 250 ml forrásban lévő vizet a Bio Rooibos Classicra, és hagyjuk állni 5-8 percig. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olívaolajjal, az édes chili szósszal, a sóval és a paprikaporral összekeverjük, majd összeturmixoljuk. Keverjük össze a rooibos teával, és tegyük ebbe a pácba a csirkecombokat. Várjunk legalább 30 percet (maximum 24 óráig tartsuk hűtőben), majd tegyük a grill rácsra, amíg a hús megsül és a bőre szép ropogós lesz.
Marhahús
- 3-4 darab marhafilé
- 1 tk Assam Exquisite TGFOP
- 1 tk bors
- 1 tk só
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk ánizs
- 2 tk paprikapor
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés:
Az Assam-ot mozsárban törjük össze, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Ecsettel dörzsöljük be a húst minden oldalról a keverékkel. Hagyjuk állni legalább fél órát, majd tegyük a grillre.
Lazac
- 2 db lazacfilé
- 10 g Bio Japan Bancha
- 1 tk fehér cukor
- 1 tk barna cukor
- 1/2 tk tengeri só
- 1/2 tk bors
- 1/2 tk kömény
- 1/2 tk chili pehely
Elkészítés:
Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, és mozsárban finomra őröljük. Ezután szórjuk rá a lazacra, és óvatosan egyengessük el rajta. Hagyjuk állni legalább 4 órát, lehetőleg egy éjszakát a hűtőben, majd másnap rövid ideig süssük meg minden oldalát.
Forrás: tee.at