Már régóta készültünk kipróbálni egyet, a sok matcha port is tartalmazó recept közül. Végül Varga Gábor szakácskönyvére: a „Desszert szerelem – Sütni bárki tud”-ra esett a választásunk.
Nagy izgalommal fogtunk neki, nem is az elkészítés miatt, mert ez egy nagyon egyszerű süti, hanem kíváncsiak voltunk az új ízre, amit még sosem kóstoltunk.
A torta elkészítéséhez szükséges:
Az aljhoz: 80 g finomra darált gabonakeksz, 30 g vaj
A krémhez: 500 g mascarpone, 160 g porcukor, 100 ml habtejszín, 2 db apró tojás, 40 g búzaliszt (BL55), 14 g Bio Matcha Daily
Elkészítés:
Egy 22–26 cm átmérőjű csatos tortaformába csatoljunk szilikonos sütőpapírt, majd a kívülre kilógó papírt vágjuk le. Az aljhoz daráljuk le a gabonakekszet, majd adjuk hozzá a vajat. Az egészet addig morzsoljuk, míg egyenletes morzsát nem kapunk. Az így kapott vajas morzsát tegyük a kipapírozott sütőformába, és a kezünkkel jó alaposan, egyenletesen nyomkodjuk le. Egy tálban botmixerrel turmixszoljuk össze a krémsajtot, a porcukrot, a tejszínt, a tojást, a lisztet és a zöldteaport.
Öntsük a keveréket a morzsaaljra, majd előmelegített sütőben süssük készre: 110 fokon 110 perc alatt enyhe légkeveréssel. Ha kisült, hagyjuk a lekapcsolt, nyitott ajtajú sütőben teljesen kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára vagy egy éjszakára, mielőtt tálaljuk.
Alig vártuk, hogy kivehessük a sütőből, már vittük is ki a teraszra, hogy gyorsan lehűljön annyira, hogy betehessük a hűtőbe. Mi még a hűtőbe tevés előtt leteszteltük és nagyon finomnak ítéltük, de persze reggelre lett az igazi, mikorra összeértek az ízek.
A végeredmény egy könnyű, friss sütemény, enyhe zöld teás felhanggal.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk! 🙂
Sütésre fel!