A tea elkészítése Kínában az idők során művészi szintre emelkedett, ezért hívjuk ceremóniának, szertartásnak. Fontos, hogy a teát készítő mester minden részletre odafigyeljen és tudatosan jelen legyen minden egyes lépésnél. Ez a tudatos jelenlétet az élet más területein is tudja alkalmazni a teamester (általában nők, akik meghatározott kézmozdulatokkal igazodnak a tealevél elkészítésének folyamatához).
A Kung Fu Cha szertartáshoz jellemzően a Ti Kuan Ying oolong teát használják, de bármilyen más, hasonló minőségű tea is helyettesítheti.
A szertartás kellékei:
Yixing agyag teáskanna – máz nélküli agyag kanna, melyet mielőtt érintkezne a tealevelekkel forró vízzel öblítenek ki és melegítenek fel.
Tölcsér – ezen keresztül teszik a tealeveleket a kannába.
Tisztesség csészéje – ebből az edényből öntik a teát, hogy mindenki egyforma mennyiségű teát kapjon. (Ez nem minden szertartásban szerepel.)
Tea szedő lapát – ezzel teszik a tealeveleket a kannába.
Teaszűrő – a tea elkészülte után ezen keresztül kerül a csészékbe.
Aromacsésze – fogyasztás előtt ebből a kis csészéből kell magunkba szívni az aromákat.
Teakedvenc (zisha) – agyagból készült szobrocska, melyre ha forró vizet öntenek, megváltoztatja a színét. Jó szerencsét tulajdonítanak neki.
Kóstoló csésze – ebből fogyaszthatja a vendég a teát.
Kínálótálca – ezen kínálják fel a vendégnek az aroma- és kóstoló csészét.
Teakendő – melyet a teás edények törléséhez és megfogásához használnak.
Vízgyűjtő tál – melybe a csészékből kiöntött forró víz kerül.
Csipesz – ezzel fogják meg melegítéskor és öblítéskor a csészéket.
Tisztító bot – hegyes végével szedik ki a kanna csőrében megrekedt leveleket.
Tea kanál – tompa végével a kanna belső falára ragadt tealeveleket távolítják el.
Tálca – fából vagy bambuszból készült tálca, melynek rácsos teteje átengedi a kiömlött folyadékot a tálca fiókjába.
A teaszertartás lépései:
1. A teamester forró, de nem lobogó vizet önt a teáskanna külsejére és belsejére, majd a kannából a vizet a tisztesség csészéjébe önti.
2. A tisztesség csészéjéből a forró vizet az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy átmelegítse azokat, majd a csipesz segítségével kiüríti őket.
3. A tea szedő lapáttal a tölcséren keresztül a kannába teszi a tealeveleket, majd enyhén megrázza a kannát.
4. Magasról forró vizet önt a teáskannába, míg az tele nem lesz és túl nem csordul, majd körkörös mozdulatokkal a kannára helyezi a tetejét.
5. A teát azonnal tisztesség csészéjébe, majd onnan az aroma és kóstoló csészékbe önti, hogy melegen tartsa azokat. A tea kedvencre is önt egy keveset, hogy a jó szerencse megmaradjon. Az első áztatást nem isszák meg, csak a tealevelek átmosására és a csészék melegen tartására szolgál.
6. A következő felöntés lépései ugyanazok, de miután visszakerült a fedő, újra forró vizet önt a kannára, hogy lemossa és melegen tartsa. Ekkor már szépen elkezdenek kibomlani a tealevelek. Ez az áztatás nagyjából 10 másodpercig tart.
7. A csipesszel kiüríti az öblítő főzetet a csészékből.
8. Megtörli a kendővel a kanna alját, majd a főzetet a szűrőn át a tisztesség csészéjébe tölti.
9. Megtölti az aroma és a teáscsészéket a főzettel.
10. A teamester fejjel lefelé ráhelyezi a kóstoló csészét az aroma csészére, majd megfordítja, hogy a tea a kóstoló csészébe jusson.
11. A tálcára helyezi a kóstoló csészét.
12. Az aroma és kóstoló csészét ekkor kínálja oda a vendégnek, ezután már készíti is a következő forrázatot.
A vendég feladata annyi, hogy élvezze az illatokat, aromákat, majd az ízeket és véleményt mondjon róla a teamesternek.
A teaszertartás egy kerek egész melyben, mind az öt elem megjelenik:
• Fa: összpontosított figyelem
• Tűz: semmi mesterkélt mozdulat, csak természetesen
• Föld: éld meg a pillanatot, hagyd, hogy magával ragadjon
• Fém: nincs felesleges beszéd és mozdulat
• Víz: bízz a teában és ő megteremti magát
Fontos tudni:
– Egy kanna értéke a használattal nő és nem fordítva.
– A teaszertartás eszközeit nem szabad semmilyen vegyszerrel lemosni.
– Egy kannában egy fajta teát ajánlott készíteni.
– A kínai teáskannák ára általában 10-30 ezer forint között mozog, de nem ritka az ennél drágább darab sem.
– A tea elkészítésében fontos szerepe van a víznek. A legjobb, ha forrásvizet használunk.
(felhasznált irodalom: Linda Gaylard – The Tea Book)